فهرست مطالب

نشریه مطالعات اندیشه معاصر مسلمین
پیاپی 11 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی محمدیان*، بتول سلحشور صفحات 11-39
    نقش آموزه های دینی در پاسخگویی به نیازهای آدمی بر کسی پوشیده نیست؛ چه اینکه خداوند متعال به عنوان خالق انسان، بهتر از هر موجودی به ساختار جسم و جان مخلوق خویش آگاهی دارد؛ بنا بر این، شناخت سیاست های کلی شریعت یا همان اهداف و اولویت های دینی موجب خواهد شد تا با برنامه ریزی هرچه دقیق تر، جامعه اسلامی به سوی سعادت و رستگاری رهنمون شود. نظریه مقاصد شریعت از برجسته ترین نظریات ارایه شده در این زمینه است که با پیش کشیدن سیاست های اساسی شریعت می کوشد اولویت های دینی را فراروی اندیشوران قرار دهد. ناگفته پیداست احاطه به مقاصد شرع به مدیران جامعه کمک می کند تا در تعیین راهبردهای جامعه مصالح و اهداف کلی را مدنظر قرار دهند. جستار حاضر در پژوهشی توصیفی-تحلیلی درصدد بازخوانی اولویت های دین در میراث مکتوب به جا مانده از حضرت علی بن موسی الرضا (علیه السلام) و همچنین در منظومه فکری مقام معظم رهبری برآمده است. نتایج تحقیق نشان می دهد برای هریک از مقاصد و اولویت های دینی تعریف شده، شواهد گوناگونی از سیره رضوی قابل ارایه و استخراج بوده و مقام معظم رهبری نیز در مواضع گوناگون، به مقاصد مهم دین عنایت و تاکید داشته اند که ذیل چند محور اساسی استخراج شده و قابل شناسایی است.
    کلیدواژگان: سیاست های کلی شریعت، اولویت های دینی، مقاصد شریعت، امام رضا (علیه السلام)، آیت الله خامنه ای
  • حسن محمدمیرزائی*، غلامرضا جمشیدیها، ابوالفضل ذوالفقاری، مرتضی کرمی صفحات 41-68
    علم دینی و تولید علوم انسانی اسلامی یکی از مهمترین و در عین حال بحث برانگیزترین مسایل علمی کشور، طی سال های پس از پیروزی انقلاب اسلامی (بالاخص در یکی دو دهه اخیر) بوده و دیدگاه های متفاوتی در این باب طرح و ارایه شده است که یکی از مهمترین و جدی ترین این دیدگاه ها متعلق به خسرو باقری است. ایشان از اولین صاحب نظران دانشگاهی است که فعالیت های جدی پیرامون مسئله مزبور داشته و در یک نظام منطقی دیدگاه خود را ارایه کرده است. با توجه به اهمیت و ضریب نفوذ دیدگاه ایشان در میان جامعه دانشگاهی کشور، این مقاله به دنبال آن است که با بهره گیری از روش تحلیل گفتمان لاکلاو و موفه به شناسایی و بررسی عناصر گفتمانی رویکرد مورد حمایت ایشان بپردازد. طی بررسی های صورت گرفته، "مابعد اثبات گرایی علمی" به عنوان دال برتر در نقطه کانونی گفتمان ایشان قرار دارد و در مفصل بندی صورت گرفته پیرامون ابعاد گفتمانی این رویکرد، سایر عناصر به عنوان دال های فرعی این رویکرد شناسایی و مورد بررسی قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: علم دینی، علوم انسانی تجربی، تحلیل گفتمان، خسرو باقری، روایت مابعد اثبات گرا
  • سید هادی ساجدی*، حمید پارسانیا، حبیب الله بابایی صفحات 69-103
    موسسه بین المللی اندیشه اسلامی به عنوان پیشگام طرح اسلامی سازی معرفت در دهه هشتاد میلادی در آمریکا شروع به فعالیت کرد. آنها معتقد بودند که امت اسلامی هم اکنون دچار بحران در هویت و فکر شده است و عامل آن سلطه نظام آموزشی غربی و سکولار بر جهان است. برای بازیابی دوباره هویت و شخصیت امت اسلامی باید تمدن اسلامی را بار دیگر از طریق اسلامی سازی معرفت با رویکرد تمدنی زنده کرد. با استناد به نظریه عمادالدین خلیل از اندیشمندان تمدن پژوه موسسه بین المللی نه شاخصه اصلی موثر در شکل گیری تمدن اسلامی بازآفرینی شده به گونه ای که نشان دهنده رویکرد تمدنی در ایجاد تمدن نوین اسلامی است. رویکرد تمدنی در این تلقی یک مفهوم ذات اضافه است که بر موضوعات مختلف قابل صدق است و شامل شاخصه هایی می باشد که در بازسازی تمدن نوین اسلامی نقش آفرین خواهند بود. علاوه بر برجسته سازی نقاط مثبت رویکرد تمدنی موسسه بین المللی اندیشه اسلامی به نقدهایی از جمله عدم ورود جدی به مباحث نظری و تیوریک در باب چیستی و ماهیت تمدن، درک خام و پوزیتیوستی از علم مدرن، ضعف در مباحث عمیق روش شناسی و تسلط اندک بر میراث فلسفی جهان اسلام، عدم توجه عمیق به موضوعات بنیادین و مبانی اندیشه تمدنی و خطر فروغلتیدن در اندیشه های پست مدرن و نسبی گرا اشاره شده است.
    کلیدواژگان: تمدن، شاخصه های تمدنی، رویکرد تمدنی، موسسه بین المللی اندیشه اسلامی، اسماعیل فاروقی، عمادالدین خلیل
  • مجید قربانعلی دولابی* صفحات 105-138
    نظریه ارتباطی به دنبال بیان چگونگی اثرگذاری بر انسان ها و ابعاد تاثیر و تاثر انسان ها از یکدیگر است؛ بنا بر این، گستره وسیعی از موضوعات از جمله میزان تاثیرپذیری، نحوه تاثیر و چرایی تاثیرها، نیروهای تاثیرگذار، کنش و واکنش ها و پیامدهای ارتباطات میان فردی را شامل می شود. با رویکرد سیاستگذارانه می توان چگونگی وضعیت مطلوب این امور و راهکارهای تحقق آن را نیز در محدوده نظریه ارتباطی تبیین کرد. از این منظر تلاش شده است با مداقه این مسایل در اندیشه شهید بهشتی و استخراج مضامین مرتبط تحلیلی از اندیشه ارتباطی ایشان ارایه شود. یافته های پژوهش حاکی از آن است که از منظر ایشان وضعیت موجود روابط انسانی دارای آسیب هایی چون اسارت به نام آزادی، نفاق و تفرقه، عدم شناخت دوست و دشمن است. چشم انداز مطلوب روابط میان فردی آن است که محوریت تعاملات، با حاکمیت مهرورزی مبتنی بر محبت الهی باشد. اهمیت رعایت آزادی افراد در انتخاب مسیر تا حدی است که حتی به منظور تاثیرگذاری و هدایت نباید اراده آزاد انسان را از او سلب کرد. در تعارضات، تقدم با حقی است که ملاک تشخیص آن با آگاهان وحی و اهل علم است. مفاهیم اصلی ارتباطی جامعه مطلوب ترسیم شده از سوی ایشان در ابعاد سیاسی عبارتند از؛ ولایت، ایثار، رابطه امت و امام، تبری از کفار.
    کلیدواژگان: ارتباط، نظریه ارتباطی، شهید بهشتی، انسان شناسی فلسفی
  • آسیه استادی*، فرح رامین صفحات 139-163
    محمد شحرور بر اساس این که برای پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله، سه شان کلی رجلیت، نبوت و رسالت برمی شمارد، گستره الزام اطاعت ایشان را محدود می نماید. این نوشتار، بر آن است تا با روشی تحلیلی- انتقادی دیدگاه شحرور را بررسی نماید، تا از این رهگذر، باب جدیدی برای دفاع از اعتقادات و تحکیم آن ها باز کرده و پاسخ های مناسبی برای نواندیشان قرآن بسند فراهم آورد. یافته های پژوهش نشان می دهد که شحرور در مقام رجلیت، هیچ اعتباری برای اطاعت مردم از پیامبر در نظر نگرفته و ایشان را انسانی عادی می داند. در شان نبوت نیز پیامبر را به عنوان رهبر جامعه، قاضی و حاکم معرفی می کند که حکم و داوری اش تنها برای مردم زمان خویش و در همان منطقه تحت امرش بایسته است؛ اما در مرتبه رسالت، حق اطاعت در همه زمان ها و مکان ها را تنها در محدوده ام الکتاب و محکمات برای پیامبر قایل است. اگر چه سایر آیات را تفصیل ام الکتاب و تاریخ مند دانسته که باید به نحو عصری تفسیر شوند و مردم هر عصر، در این باب حق تشریع دارند. دیدگاه شحرور از نظر مبنایی، روشی و محتوایی دچار اشکال است. تفسیر به رای، جعل اصطلاح بدون دلیل، پراکنده گویی، عدم توجه به آیات مربوط به تبیین و تفسیر قرآن توسط پیامبر و در نتیجه اعتقاد به عدم حجیت سنت و حدیث پیامبر و ترویج دیدگاه اومانیستی از جمله ایرادهایی است که می توان به دیدگاه و نظریه وی وارد کرد.
    کلیدواژگان: نبی، رسول، ام الکتاب، محمد شحرور، قرآن بسندگی، طاعت
  • عبدالله میراحمدی*، لاله ترابی صفحات 165-192
    محمد شحرور متفکر نواندیش سوری از پیروان جریان فکری نومعتزله به شمار می آید. قرآن بسندگی، تاریخی نگری و نسبی دانستن فهم قرآن از شاخص ترین مبانی فکری او در بازسازی میراث اسلامی محسوب می شود. در باور شحرور به کارگیری مبانی علمی و معرفتی نواندیشانه در داستان های قرآنی، جایگاه ویژه ای در بازسازی خرد اسلامی دارد. او ضمن اذعان به مغایرت بازسازی فهم دینی با نظام معرفتی سنتی بر تفکیک سنت از نص تاکید ویژ ه ای دارد؛ از این رو، کنار گذاشتن ایدیولوژی از متن، همراه با روحیه جستجوگری را به عنوان شروط خوانش نواندیشانه داستان های قرآنی می داند. شحرور با نگاه پسارسالتی به داستان های قرآنی به کارکرد محدود آنها قایل است. چنان که محور کانونی داستان ها را به شخصیت هایی که حادثه ها و تاریخ پیرامون آنها می چرخد، محدود ساخته است. او با تکیه بر اصل عدم ترادف در قرآن، بر تفکیک مفهوم نبی و رسول تاکید کرده و کتاب نازل شده بر پیامبر صلی الله علیه و آله را به کتاب نبوت و رسالت دسته بندی می کند. در باور شحرور، داستان های قرآنی در شمار کتاب نبوت و سنت نبوی است که جز پند و اندرز کارآمدی فراتری ندارند. همچنین برخلاف سنت رسولی که در قالب وحی بر پیامبر نازل شده و در ام الکتاب آمده است، احکام شرعی الزام آوری ایجاد نمی کنند.
    کلیدواژگان: محمد شحرور، داستان های قرآن، خوانش نواندیشانه، رویکرد تاریخی، نبوت و رسالت
|
  • Ali Mohamadian * Pages 11-39
    The role of religious teachings in fulfilling human needs is not hidden from anyone; because as the creator of man, God knows better than any other the structure of his creature's body and soul; therefore, knowing the general policies of Shari’a and religious goals and priorities will lead the Islamic society to prosperity and salvation through more accurate planning. The theory of Maqasid Al-Sharia is one of the most prominent theories presented in this field, which tries to show religious priorities to the thinkers by introducing the basic policies of Shari’a. Needless to say, being aware of intentions and aims of sharia helps community leaders to consider general goals and interest in determining community strategies. This article is a descriptive-analytical study and seeks to analyze the religious aims and priorities based on the Hazrat Ali ibn-Musa al-Raza’s (AS) written intellectual heritage and the Ayatollah Khamenei's intellectual system. The results of the research show that for each of the defined religious goals and priorities, various evidence from the Razavi tradition can be presented, as well as Ayatollah Khamenei, in various positions, has considered and emphasized the important goals of religion.
    Keywords: the General Policies of Sharia, Religious Priorities, Maqasid Al-Sharia, Imam Reza (AS), Ayatollah Khamenei
  • Hassan Mohammad Mirzaei *, Golamreza Gamshidiha, Abolfazl Zolfaghari, Morteza Karami Pages 41-68
    The discussion about the production of religious knowledge has been one of the most important issues facing the Iranian scientific community in recent years, but one of the most important and challenging ones in this area is the field of study of social sciences and psychology-educational sciences which various views have been presented by various thinkers on this issue. "Khosrow Bagheri" is one of the experts who has activities on this issue and is one of the university professors active in this field. Given the importance and relative influence of his views in the academic community of the country, this article seeks to identify and examine the discourse elements of the approach supported by Laclau and Mouffe's discourse analysis method. During the studies, relying on the positivist attitude in the dimension of science identity, as a superior sign is in the focus of his discourse and in the articulation of the discourse elements of this approach, other elements as sub-signs of this approach are identified. And have been examined.
    Keywords: Religious Science, Experimental humanities, discourse analysis, Khosrow Bagheri, Positivist post-narrative
  • Hamid Parsania, Habibollah Babaei Pages 69-103
    The International Institute of Islamic Thought began its work in the United States in the 1980s as a pioneer in the Islamization of Knowledge project. They believed that the Muslim Ummah was already in a crisis of identity and thought, and that it was due to the domination of the western and secular educational system over the world. In order to restore the identity and personality of the Islamic Ummah, Islamic civilization must be revived once again through the Islamization of knowledge with a civilizational approach. According to the theory of Emad al-Din Khalil, one of the thinkers of the International Institute of Civilization, nine main characteristics influencing the formation of Islamic civilization have been recreated in a way that shows the civilizational approach in the creation of a new Islamic civilization. The civilizational approach in this view is applicable to various subjects and includes characteristics that will play a role in the reconstruction of contemporary Islamic civilization. In addition to highlighting the positive points of the civilizational approach of the International Institute of Islamic Thought, some critiques have been noted such as lack of serious involvement in theoretical discussions on the nature of civilization, crude and positivist understanding of modern science, weakness in deep methodological discussions and Little mastery of the philosophical heritage of the Islamic world, lack of deep attention to the fundamental issues and foundations of civilized thought, and the danger of drowning in postmodern and relativist ideas.
    Keywords: Civilizational Approach, Indicators of Civilization, International Institute of Islamic Thought (IIIT), Ismail Faruqi, Emad al-Din Khalil
  • Majid Ghorbanali Doolabi * Pages 105-138
    Communication theory seeks to express how some factors affects humans and dimensions of human influence and influence from each other. Thus, it covers a wide range of topics, including the extent to which they are affected, how they are affected and why they are affected, influential forces, actions and reactions, and the consequences of interpersonal communication. With a policy approach, it is possible to explain the desirable situation of these affairs and its implementation strategies in the range of communication theory. It has been attempted to provide the consideration of these issues in the works of Shahid Beheshti and to extract the relevant analytical themes of their communication. The findings indicate that in his view, the status of human relations has damage such as captivity in the name of freedom, hypocrisy and divisions, how to distinguish between the friend and the enemy. The ideal prospective of interpersonal relationships is to focus on interactions with divine love affinity sovereignty. The importance of observing the freedom of people in choosing a path is so far that anyone should not give human willing even in order to influence and lead. The main concepts of the ideal society are drawn from the political dimensions such as: the province, dedication, the relationship between the nation (ummat) and the imam, and disgust from unbelievers.
    Keywords: communication, Communication Theory, Shahid Beheshti, Philosophical Anthropology
  • Asieh Ostadi *, Farah Ramin Pages 139-163
    Enlightenment for the Prophet of Islam enumerates the three virtues of manhood, prophethood and mission. This article intends to study the views of Shahrour in an analytical-critical way, to open a new chapter for the defense of beliefs and their consolidation, and to provide appropriate answers for the modern thinkers of the Qur'an. The findings of the study show that Shahrur, as a man, did not take any credit for the people's obedience to the Prophet and considered him a normal human being. In the honor of prophecy, he introduces the Prophet as the leader of the society, a judge and a ruler, whose verdict and judgment are only for the people of his time and in the same area under his command, but in the rank of mission, the right of obedience at all times and he considers places to be only within the scope of the Book and the Courts for the Prophet, and that the people of every age have the right to legislate in this regard. Shahrur's view is flawed in terms of basis, method and content. Interpretation by opinion, falsification of the term without reason, scatterbrainedness, disregard for verses related to the explanation and interpretation of the Qur'an by the Prophet, and consequently belief in the lack of authority of the Prophet's tradition and hadith and promotion of a humanist view are among the objections that can be made to the view.
    Keywords: Umm al-Kitab, Muhammad Shahrur, obedience
  • Abdollah Mirahmadi *, Laleh Torabi Pages 165-192
    Mohammad Shahrur, a Syrian modernist thinker, is considered a follower of the neo-liberal intellectual current. The Qur'an considers the understanding, history, and relative understanding of the Qur'an to be one of its most important intellectual foundations in the reconstruction of Islamic heritage. According to Shahrur, the use of innovative scientific and epistemological foundations in Qur'anic stories has a special place in the reconstruction of Islamic wisdom. While acknowledging the discrepancy between the reconstruction of religious understanding and the traditional epistemological system, he emphasizes the distinction between tradition and text; with a postmodern look at Qur'anic stories, Shahrur attributes their limited functionality. As the focal point of the stories is limited to the characters around which the events and history revolve. Relying on the principle of non-coincidence in the Qur'an, he emphasizes the separation of the concept of prophet and messenger and categorizes the book revealed to the Prophet (PBUH) into the book of prophecy and mission. According to Shahrvur, Qur'anic stories are among the books of prophecy and prophetic tradition that have nothing but the advice of more efficient efficiency. Also, contrary to the tradition of the Prophet, which was revealed to the Prophet in the form of revelation and is mentioned in the Umm al-Kitab, the Shari'ah rules do not create requirements.
    Keywords: Mohammad Shahrur, Quranic stories, modern reading, historical approach, prophecy, mission